El Monacat femení a la Catalunya medieval: Santa Maria de Valldaura (1241-1399) - Obiols Bou, Montserrat (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2008)
Aquest article és un resum de la tesi doctoral El monacat femení a la Catalunya medieval: Santa Maria de Valldaura (1241-1399), on s’intenta fer una aproximació a la història d’un monestir cistercenc femení, Santa Maria de Valldaura, situat a la Catalunya prepirinenca, comarca del Berguedà, terme d’Olvan, des dels seus inicis, l’any 1241, fins a finals del segle XIV, quan és traslladat a la ciutat de Manresa. La tesi té dues parts ben diferenciades: la primera tracta de la història del monestir i l’entorn social i espiritual que visqué, i l’altra intenta la reconstrucció de la Col·lecció Diplomàtica del monestir de Santa Maria de Valldaura, que és la base per al seu estudi.