El Primer franquisme a Pineda de Mar (1939-1953) - Bonastre i Santolària, Francesc (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2008)
El primer franquisme a Pineda de Mar és una aproximació històrica del govern, el partit polític, la societat, l’economia i el lleure en aquesta població des del 1939 fins al 1953. Aquest article pretén fer unes pinzellades d’aquests factors en aquests anys de dictadura franquista a la localitat, recuperar en part la memòria del passat i intentar comprendre i donar a conèixer el que va passar, per fer un acte de justícia a tots els que van lluitar per la Segona República. Políticament, el franquisme a Pineda va ser un retorn en principi del caciquisme, el qual va posar les bases del nou estat amb una sèrie de continuïtats d’abans de la Segona República, va anul·lar els ideals i la pràctica democràtica i, el que és pitjor, va fer oblidar els que van lluitar en el costat republicà i va fer que els seus parents tinguessin por de recordarlos i reivindicar-los.