Les Publicacions periòdiques a Catalunya en el moment del Diari català (1879-1881): cens i estudi estadístic : premsa comarcal - Figueres i Artigues, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2008)
Es presenta una primera part d’una panoràmica censal del conjunt de publicacions que apareixen a la Catalunya de la Restauració en els anys de vida del Diari Català (1879-1881). Es classifiquen per temàtica, se n’especifica la periodicitat i se n’ofereix el repertori tant en llengua catalana com espanyola, així com de la diària i la periòdica. Es consideren en aquesta primera entrega les publicacions editades al conjunt de Catalunya, a excepció de Barcelona, agrupades sota la consideració de premsa comarcal. Es tracta, doncs, d’una radiografia territorial de les publicacions que apareixen en un moment de gran vitalitat que permet situar el diari de Valentí Almirall en el context editorial català del moment i fer, alhora, una quantificació estadística de les relacions entre les capçaleres segons la llengua emprada (català/espanyol) i el caire o tipus de publicació (informatiu i polític/instrumental o utilitari), entre altres consideracions.