L’Arxiu patrimonial Martí d’Ardenya - Sanmartí i Roset, Montserrat (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2008)
En aquest article es fa un seguiment d’una família determinada, els Martí d’Ardenya, a través del seu arxiu patrimonial. Aquesta família, de la qual es tenen les primeres referències històriques cap a finals del segle XV, a Tamarit, acumulà un important patrimoni format per terres, censals, negocis diversos i altres béns que quedà reflectit en aquest fons. Dels cent vuitanta pergamins, el més antic és del segle XIV; pel que fa a la documentació en paper, aquesta arriba a mitjan segle XX, però aquest treball es queda al final de la primera meitat del segle XIX. S’analitza aquest fons i se’l relaciona amb els hereus, els seus casaments, les seves compres, les seves vendes i altres negocis, com ara el de mercadejar, primer per un àmbit geogràfic restringit costa catalana i Regne de València, fins a arribar a diverses poblacions d’Amèrica. Caldrà esbrinar el perquè de l’acumulació de tanta documentació i tan variada llibres majors, llibres de comptabilitat, llibres de família, llibres de censals, documentació notarial, notes, herbaris, etc. i l’interès per la seva conservació. Aquest arxiu està dipositat a l’Ajuntament d’Altafulla i part del seu fons s’ha digitalitzat.