Els Treballadors industrials de Catalunya i el PSUC (1938-1959) - Lardín i Oliver, Antoni (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2006)
La tesi doctoral, que aquí resumim, consta de dues parts. En la primera, s’exposa quins eren els condicionants polítics, socials, econòmics i laborals sota els quals s’havia de desenvolupar l’activitat clandestina del PSUC i havien de viure o sobreviure els obrers de Catalunya. La segona part es divideix en dos capítols. El primer, presenta l’evolució i l’estructura orgànica del PSUC i la UGT a l’interior amb la quantificació i localització de la seva militància en poblacions i fàbriques; l’estratègia de lluita antifranquista i les dificultats internes per a la seva aplicació. El segon capítol inclou un repàs a les protestes polítiques, socials i laborals que es van donar a Catalunya; una anàlisi generacional dels protagonistes dels conflictes i de les plantilles de les empreses, i, finalment, quines van ser les actituds dels obrers i les seves respostes davant l’agressió que va suposar per a ells la dictadura franquista, i respecte a les crides a l’organització, la participació a les eleccions sindicals i les consignes que llançava el PSUC.