Les Estratègies familiars i la mobilitat social dels menestrals a Catalunya en els segles XVII-XIX : el cas de Mataró - Ros Navarro, Carme (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2006)
Aquest article és un resum de la tesi doctoral de l’autora. En presenta l’estat de la qüestió, els objectius de la recerca i les hipòtesis de treball. Sorgeix arran de qüestionar-se si l’organització del treball artesà de les societats preindustrials en gremis o confraries d’ofici semblava reforçar les tesis que postulaven la rigidesa i la immobilitat de les societats preindustrials. Els pocs treballs realitzats a Catalunya sobre les estratègies familiars adoptades pels menestrals han apuntat que la transmissió intergeneracional de l’ofici i les estratègies matrimonials dirigides a casar-se amb membres del mateix entorn professional potser no es donaven d’una manera tan general com la historiografia havia subratllat. Respondre aquestes dues qüestions és el punt de partida d’aquest treball. Per dur-lo a terme s’han analitzat les estratègies familiars dels menestrals d’un centre urbà català, Mataró, entre els segles XVII i XIX.