La Integració a al-Andalus dels territoris a ponent del Llobregat - Gibert Rebull, Jordi (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2006)
Més enllà de les àrees de Lleida i Tortosa, incorporades a l’àmbit cristianofeudal a mitjan segle XII, la presència de l’estat andalusí a la resta de les terres avui catalanes ha estat, salvant comptades excepcions, tradicionalment negligida per la historiografia. Per al territori que ens ocupa, les dades que ens ofereixen les fonts documentals sobre això són més que limitades, mentre que el coneixement que tenim del registre arqueològic vinculat als segles VIII i IX és encara molt precari. Davant d’això, l’estudi de la toponímia esdevé un element imprescindible per guiar aquesta necessària pràctica arqueològica. Així, al costat d’arabismes evidents, com ara els vinculats a ribat (s) o almúnies, noves línies de recerca proposen la identificació dels topònims palatium i pharus amb establiments creats a partir de la conquesta musulmana. Per altra banda, en aquest text també es planteja una relectura del jaciment d’Olèrdola com un enclavament en funcionament durant aquest mateix període.