Alfabetització, cultura escrita i classes populars a l’època contemporània - Piñol Alabart, Daniel (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2006)
Aquest article se centra en l’estudi de la relació de les classes populars amb la cultura escrita a l’època contemporània. Els exemples que s’exposen es refereixen bàsicament a la ciutat de Reus al segle XIX, tot i que també hi ha altres referències. En un primer moment s’estudia l’accés de les classes populars a la cultura escrita a través de l’escola. També hi ha una anàlisi d’alguns àmbits extraacadèmics on hom pot obtenir els mecanismes per accedir a la lectura i l’escriptura. Entre ells s’han escollit les associacions i les presons. Finalment, s’analitzen alguns testimonis escrits de les classes populars.