Pagesos, mariners i comerciants a la Catalunya litoral. El Maresme a l’època moderna - Capdevila Muntadas, M. Alexandra (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2005)
Aquesta tesi doctoral ha intentat demostrar que en el decurs dels segles XVI i XVII s’haurien establert les bases del creixement econòmic del Maresme del segle XVIII, gràcies a l’expansió demogràfica, l’especialització vitivinícola i la intensitat de l’activitat comercial desenvolupada des dels seus ports. La selecció de sis poblacions amb uns perfils professionals molt contrastats, unes més agràries i unes altres més marineres, ha permès observar que en el marc d’aquesta especialització econòmica s’haurien produït comportaments divergents entre aquests dos medis. Així, les localitats més agràries es ruralitzarien i les més marineres es mercantilitzarien. Tanmateix, aquesta especialització econòmica precoç hauria desencadenat una major vulnerabilitat i dependència d’aquesta comarca davant l’esclat de conflictes bèl·lics o els efectes de les crisis frumentàries a causa dels problemes derivats del subministrament d’aliments.