Les Mesures tradicionals catalanes: un garbuix racional - Feliu i Montfort, Gaspar (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2005)
La complexitat de les mesures tradicionals no exclou que hi hagi una racionalitat subjacent, basada en l’ús del cos humà o de la força de treball necessària o dels rendiments de la terra, en l’existència de mesures petites iguals o fàcilment reductibles i de relacions clares entre mesures amb noms diferents i pertanyents a sistemes diferents.