La Pau i Treva del Rosselló de l’any 1217 - Gonzalvo i Bou, Gener (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2005)
Aquest article està dedicat a estudiar unes constitucions de pau i treva inèdites, que el comte de Rosselló i Cerdanya Nunó Sanç, nét de Ramon Berenguer IV, establí per als bisbats d’Elna i Cerdanya, en una assemblea d’eclesiàstics, barons i ciutadans, l’any 1217. El fet de proclamar aquesta pau i treva sens dubte la disposició jurídica més important de Nunó Sanç es degué a les bandositats i al gran desordre d’aquests territoris, provocats, sobretot, per les classes nobiliàries. També les determinà pels enfrontaments amb el veí comte de Foix. Des del punt de vista jurídic, les constitucions de pau i treva de 1217 estan clarament inspirades en les proclamades a Lleida l’any 1214, durant la minoritat del govern del comte rei Jaume I. Finalment, en un apèndix, publiquem senceres les constitucions rosselloneses de 1217, localitzades en un dels reculls documentals francesos del segle XVIII, molt valuós, atès que no conservem ni el document original ni cap còpia posterior.