Ferran Soldevila: exili i repressió - Pujol i Casademont, Enric (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
Ferran Soldevila (Barcelona, 1894-1971) va ser un dels historiadors catalans més importants del segle XX. Compromès amb la represa cultural i nacional catalanes contemporànies, va donar suport a la Generalitat republicana en els difícils moments de la Guerra civil de 1936-1939. Això li comportà un exili a la República francesa que no va poder abandonar fins a 1943, quan retornà a Barcelona i s’incorporà a la resistència antidictatorial. La seva actitud resistent afectà tant l’àmbit polític com el cultural, fins al punt que es pot dir que tota la seva producció historiogràfica i literària del moment va tenir aquest caràcter combatiu. No en va, com ell mateix va reconèixer, tota la seva actuació va respondre a un objectiu normalitzador que ell sintetitzava en la frase: «Fer de Catalunya un poble normal».