Antoni Rovira i Virgili. Historiografia de l’exili (1939-1949) - Morales Montoya, Mercè (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
La producció historiogràfica d’Antoni Rovira i Virgili a l’exili de la Guerra Civil ha restat gairebé inèdita. Es tracta de diversos llibres, síntesis i articles, que l’historiador va redactar entre 1939 i 1949, data de la seva mort. Són textos de caràcter divulgatiu escrits per a la colònia catalana exiliada amb una clara voluntat de conscienciació nacional, i alguns, per sensibilitzar el públic francès entorn de la qüestió catalana. Al mateix temps, Rovira va continuar exercint de periodista amb temes polítics d’actualitat i va participar de manera activa en la política d’oposició com a conseller de la Generalitat de Josep Irla i president del Parlament català.