Una Aproximació a la crisi de la baixa edat mitjana a Catalunya - Belenguer, Ernest (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
Una aproximació a la crisi de la baixa edat mitjana a Catalunya sintetitza les distintes interpretacions que sobre aquesta època s’han fet, incloent el concepte de crisi. Perquè sobre aquest concepte els canvis de perspectiva en els darrers cinquanta i escaig anys han estat immensos, gairebé contraposats. I si aleshores per crisi s’entenia un període allargat, difícil de sortir-se’n d’ell, i amb un abast que recorria quasi totes les àrees històriques, ara el problema s’escurça molt en el temps. Perquè ara vol entendre’s com un parèntesi necessari per molt dur i més o menys dilatat que fos, passat el qual un renaixement econòmic, social i cultural s’apropava a Europa i també a Catalunya, malgrat que aquí la Guerra Civil de 1462-1472 i les seves conseqüències posteriors retardaren l’increment tan desitjat. Per tot això, aquest treball subratlla l’obra dels historiadors bàsics en el coneixement de la crisi catalana, ja sigui en els aspectes econòmics i socials, ja en els polítics i institucionals, ja fins i tot en un petit epíleg que hi afegeix l’arribada més tardana a certs llocs cortesans i burocràtics reials d’una llengua castellana que va introduint-se a Catalunya a poc a poc, però presidida de l’aura potencial de la Corona i el regne castellans i amb un suport indirecte de la naixent Inquisició estatal de 1478.