Josep de C. Serra i Ràfols o la voluntat de continuïtat ideològica de l’arqueologia, des de la Mancomunitat i malgrat el Franquisme - Barral i Altet, Xavier (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2014)
Homenatge a la figura de Josep de Calassanç Serra i Ràfols, arqueòleg i historiador republicà i catalanista. Es repassa la seva obra des de la del període anterior a la Guerra Civil, amb la publicació de la carta arqueològica Baetulo-Blanda i El poblament prehistòric de Catalunya, i la seva tasca al Servei d’Investigacions Arqueològiques i en la creació del Museu d’Arqueologia de Catalunya, al costat de Pere Bosch Gimpera, labor interrompuda per la Guerra Civil i represa amb dificultats com a conservador del museu i dins de la Comisaría Provincial de Excavaciones Arqueológicas, guiada sempre per la ferma voluntat de reconstruir el país i fer sobreviure la tasca realitzada abans del franquisme.