El Setge de Cardona de l’any 1711 - Serra i Sellarés, Francesc (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
El setge de Cardona de 1711 va ser un dels esdeveniments més importants de la Guerra de Successió. El propòsit d’aquest article ha estat reconstruir, des de diferents textos i documents originals de les dues parts del conflicte, el desenvolupament del setge que va acabar amb una gran batalla que va enfrontar els exèrcits de dotze nacionalitats diferents agrupats en dues aliances; l’exèrcit borbònic, format per tropes franceses, espanyoles i irlandeses; i l’exèrcit austriacista, format per tropes catalanes, austríaques, alemanyes, britàniques, italianes, suïsses, hongareses, portugueses i holandeses. L’article pretén oferir una visió general sobre la importància d’aquest setge des del punt de vista de la política internacional a principis del segle XVIII i dels esdeveniments que van permetre prolongar la guerra tres anys més i, per tant, allargar encara les esperances d’una victòria austriacista.