Dinàmica del poblament i estructuració del territori a la Laietània interior. Estudi del Vallès Oriental de l’època ibèrica fins a l’Alta Edat Mitjana - Flórez i Santasusanna, Marta (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
La recerca sobre el paisatge en zones urbanes o periurbanes implica importants limitacions metodològiques. En aquest sentit, l’àrea d’estudi situada a la plana del Vallès, a prop de la ciutat de Barcelona, ha viscut un important procés d’urbanització en les últimes dècades que avui dia dificulta el desenvolupament de prospeccions arqueològiques i, per tant, la recuperació de dades noves. La destrucció d’àmplies àrees agràries ha implicat que la recerca territorial al Vallès Oriental s’hagi centrat en un estudi complet de la informació arqueològica disponible en les diverses fonts documentals (bibliografia, Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya [IPAC], etc.), en un treball intensiu amb la cartografia històrica i la fotografia aèria antiga gestionades des d’un entorn d’un sistema d’informació geogràfic (SIG), i en la realització de prospeccions arqueològiques i arqueomorfològiques en diverses finestres microespacials. L’article exposa, de manera sintètica, els resultats de la investigació arqueològica desenvolupada al Vallès Oriental, on la diversitat de les fonts analitzades ens ha permès caracteritzar la dinàmica diacrònica dels assentaments, analitzar les formes d’ocupació del sòl i definir la xarxa viària històrica d’aquest territori.