La Vaga dels estampadors de 1892 al pla de Barcelona - Dalmau i Ribalta, Antoni (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
L?any 1892, en un context de crisi aguda del moviment anarquista i en un moment de radicalització dels grups partidaris de l?acció individual i directa, va esclatar, al pla de Barcelona, un llarg conflicte laboral que, havent-se iniciat en el ram de l?aigua, es va convertir en una vaga general. L?aturada es va allargar durant un període excepcional de setze setmanes, però es va saldar amb un fracàs per als treballadors. De fet, aquesta vaga dels estampadors va ser el darrer conflicte obrer important abans de l?etapa de forçosa passivitat que sobrevindria, després, com a conseqüència de la repressió derivada dels atemptats anarquistes del període 1893-1896.