"El Signe de l’esclau". Valentí Almirall i la reivindicació de la llengua catalana (1879-1902) - Figueres i Artigues, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
L’article ofereix un recorregut panoràmic sobre la concepció de la llengua del polític i periodista Valentí Almirall, i que exposa al llarg de la seva obra. Aportació sobre els principals textos de la temàtica que és prioritària en el pensament d’Almirall atès que considera l’ús social de la llengua, i la seva normativització, fonamental en els aspectes de caràcter social, atesa la situació de penúria que es viu, amb una marginació absoluta en el terreny oficial mentre al carrer és la llengua d’ús ple. Al llarg de la seva vida, Almirall es preocupà per aquesta qüestió de manera insistent tant en una vessant analítica de descripció de la realitat com reclamant mesures polítiques, l’oficialitat o, àdhuc, amb iniciatives específiques com per exemple la promoció de l’Acadèmia de la Llengua Catalana. A l’article hom hi pot veure també una antologia selecta dels textos d’Almirall sobre aquesta qüestió seguint l’ordre cronològic en què foren editats.