Molts artistes catalans per als doblers del marquès de Pescara (1523) - Torras Tilló, Santi (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
L’estudi de documentació inèdita demostra que el viatge a Espanya efectuat pel segon marquès de Pescara, Ferdinando Francesco d’Avalos (1523), al marge del seu caràcter polític, també fou aprofitat pel marquès per a encarregar una obra d’art a alguns dels artistes barcelonins més prestigiosos de l’època del Renaixement. En aquest afer, actuà d’intermediari Bernat Almugaver, paborde de la catedral de Manresa, cosí-germà de Joan Boscà, escriptor conegut essencialment per haver traduït al castellà Il Cortigiano, de Baldassarre Castiglione.