Miquel Tarradell, arrelat i transgressor - Prevosti i Monclús, Marta (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
Vida científica i cívica de Miquel Tarradell i Mateu, relatada entorn de les quatre etapes fonamentals que representen el seu període formatiu a Barcelona, l’estada al Marroc, la càtedra de València i el retorn a Barcelona amb la càtedra a la UB. L’escrit se centra en l’activitat professional, per bé que també en tracta la cívica i la política. La valoració historiogràfica es fa de forma global, per bé que se centra preferentment en les aportacions de Miquel Tarradell dins del camp de l’arqueologia romana. Es fa també una valoració de la important actitud de resistència al franquisme i de lluita pels ideals del Països Catalans que va desenvolupar Miquel Tarradell, especialment en la seva etapa valenciana.