Joan Mercader: l’ofici d’historiador - Torras i Ribé, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
Joan Mercader i Riba (Igualada, 1917-1989) ha estat un dels millors historiadors modernistes de Catalunya. Fou professor ajudant del departament d’història de la Universitat de Barcelona, adscrit a l’anomenada «escola Vicens », i investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas a Madrid. S’especialitzà en temes d’història de la Catalunya setcentista, la Guerra del Francès i el regnat de Josep Bonaparte. Fundà i dirigí el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. L’any 1987 li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.