Santiago Sobrequés i la història social del poder: entre el present de l’historiador i el passat medieval - Salrach Marès, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
L’any 1974 vam escriure una biografia de Santiago Sobrequés, del qual destacàvem l’obra historiogràfica. Amb brevetat, vam comentar els principals llibres i articles, en resumírem el contingut i en vam ressaltar els mèrits. Per a aquesta conferència no hem cregut convenient repetir-nos. Ens ha semblat més adient examinar els lligams entre la vida cívica de Sobrequés i el seu treball d’historiador. Hem cregut trobar l’explicació d’aquests lligams en unes ratlles escrites el 1970. Encara que les paraules d’aquest escrit de 1970 poden semblar tòpiques i manllevades, les idees les creiem sinceres: mostren el que l’historiador pensava de si mateix i del seu ofici.