"Per què l’historiador és dins la història...". Aproximació a la vida i a l’obra de Pierre Vilar - Congost i Colomer, Rosa (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
La concepció que Pierre Vilar tenia de la història el feia ser especialment conscient de la necessitat de situar l’obra de l’historiador en els contextos històrics concrets, definits per l’espai i el temps concrets en què vivia l’historiador i era concebuda i realitzada la seva obra. Partint d’aquesta idea, que un madur Pierre Vilar va desenvolupar en la introducció de la seva tesi doctoral, en aquest treball s’intenta recrear l’ambient universitari de la França dels anys vint del segle passat, per a entendre l’originalitat i la singularitat del procés de formació com a historiador de Pierre Vilar, un procés en què van ser molt importants una primera decepció respecte dels corrents historiogràfics dominants i la decisió de realitzar una recerca geogràfica sobre Catalunya.