Ferran Soldevila i el cànon historiogràfic català contemporani - Pujol i Casademont, Enric (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
Soldevila és la figura central del cànon historiogràfic català. La seva obra, capdavantera en molts aspectes, ha de ser considerada emblemàtica a l’hora de fer la síntesi entre la tradició historiogràfica i la innovació i la modernitat. La seva síntesi d’història de Catalunya la primera de la historiografia contemporània i els seus treballs monogràfics sobre l’edat mitjana catalana tenen en comú el desig de fer de la història de Catalunya un referent europeu, i de posar el país dins la universalitat. Va saber fer la síntesi entre historiografia i pensament polític. Soldevila va posar sempre l’estudi del passat català al servei de la reivindicació nacional i de Catalunya, sense que per això disminuís el rigor i l’objectivitat científica de la seva obra. Va ser també un periodista de primera qualitat, per la qual cosa les seves cròniques tenen un alt valor documental.