Ramon d’Abadal: la tenacitat en el treball de base - Feliu i Montfort, Gaspar (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2012)
A partir de la més coneguda i exemplar activitat de Ramon d’Abadal, la tenacitat de reprendre als cinquanta-dos anys una obra que havia deixat enllestida deu anys abans i que s’havia perdut com a conseqüència de la Guerra Civil, es resumeixen la seva vida i la seva activitat política, però sobretot es tracta el seu concepte de la història, tant des del punt de vista metodològic com dels objectius del treball d’historiador, i es desenvolupen els tres principals apartats en què poden ser dividides les seves obres: l’Abadal investigador, l’Abadal erudit i l’Abadal divulgador. Per acabar, es reflexiona sobre el valor actual de la seva obra.