Josep Irla, president de la Generalitat de Catalunya (1940-1954) - Morales Montoya, Mercè (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2011)
Les dimensions d’algunes personalitats polítiques queden circumscrites a l’àrea institucional, motiu pel qual és a través de la història de les institucions a on podem retrobar-nos amb elles. Aquest és el cas del president de la Generalitat Josep Irla, el qual es va veure impulsat a la màxima representació governativa del país sense haver estat mai candidat a la presidència ni un líder polític a l’ús. Les circumstàncies extraordinàries que varen envoltar el seu ascens polític, des de l’alt funcionariat a la Generalitat fins a la presidència del Parlament de Catalunya, i, després, a la presidència de la Generalitat, aporten una bona part de les claus de la història política del país durant la Guerra Civil i l’exili.