Els Exilis al segle XIX: l’exili continu (liberals, carlistes, republicans, socialistes, anarquistes) - Arnabat i Mata, Ramon (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2011)
El segle XIX català pot qualificar-se de segle de l’exili, no tant pel volum total d’exiliats, tot i que fou força important, comper la continuada presència de l’exili en la vida política, econòmica i social del país, i pel fet que aquest afectà totes les tendències polítiques: afrancesats, liberals, absolutistes, carlistes, demòcrates, republicans, anarquistes, socialistes...