L’Exili de la Guerra dels Segadors - Jané Checa, Òscar (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 2011)
Els exilis més coneguts de Catalunya són els de la Guerra Civil del segle XX, o bé els que segueixen la Guerra de Successió al segle XVIII. Aquests últims, van ser uns moviments que portaren bona part de les elits catalanes a fugir cap a Europa, a Viena o arreu, davant l’arribada victoriosa de les tropes borbòniques. La revolució catalana de 1640 va fer trontollar el sistema d’equilibris que existia a l’interior de la monarquia hispànica, i va fer intervenir a més la monarquia de França. L’exili del qual volem parlar es desprèn d’aquest conflicte i de l’anomenada Guerra dels Segadors. Té lloc entre 1652 (presa de Barcelona per Joan Josep d’Àustria) i més enllà del Tractat dels Pirineus (1659). L’exili consegüent de la Guerra dels Segadors és també el del fracàs final de la revolució catalana.