La història intel·lectual que practiquem, tal com és - Casanovas i Romeu, Pompeu (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2024)
Aquest article se centra en la figura de l’investigador, en mostra la dimensió personal i suggereix alguns elements de reflexió, control i autogovern. En aquest sentit, (i) ofereix un marc general per a la pràctica de la història intel·lectual; (ii) distingeix entre subjectivitat, subjectualitat i identitat; (iii) posa alguns exemples extrets de la pràctica de la història intel·lectual abans de la Guerra Civil i després; (iv) proposa mantenir analíticament separats els aspectes d’ontologia, metodologia i epistemologia; (v) tracta les aportacions de la cultura i tècniques digitals en la pràctica de l’investigador, (vi) advoca per la construcció d’equips tant per mitigar en la mesura del possible els biaixos com per enfrontar-se a la complexitat dels productes conceptuals de les societats humanes, i (vii) defensa al final la personalitat, identitat i intuïció plurals de l’investigador per dur a terme aquesta recerca.