El xoc cultural del món carolingi amb el visigot: el cas d’Urgell - Miró i Tuset, Climent (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
Aquest article analitza dos exemples del xoc cultural del món carolingi amb el visigot que van tenir lloc al bisbat d’Urgell, concretament als monestirs de Sant Sadurní de Tavèrnoles i de Sant Climent de Codinet. La intervenció carolíngia al bisbat d’Urgell va ser conseqüència del procés que condemnà l’adopcionisme que propugnava el bisbe Feliu. Aquest article amplia el contingut del meu anterior article «L’adopcionisme, una excusa de domini polític i cultural dels carolingis sobre Septimània i la Marca Hispànica. El cas d’Urgell (788-798)», publicat a Ibix 9 (2014-2015): 67-82.