No temem Virginia Woolf: l’assassinat de l’Àngel de la Llar - Pétriz, Hypatia (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
A «Professions per a dones», Virginia Woolf indica que, per a poder escriure, li va caldre assassinar l’Àngel de la Llar. Tot i això, no indica com va dur a terme l’assassinat d’aquesta figura, que és el fantasma de la feminitat hegemònica victoriana. El text de l’escriptora ha estat llegit i interpretat de formes força diferents i l’objectiu d’aquest treball és doble: en primer lloc, revisar quatre aspectes clau d’aquest assassinat: l’escriptura de les dones, l’alliberament sexual, la relació entre l’espai privat i el públic i l’educació; a continuació, resseguir la transmissió de la mort de l’Àngel en textos de Maria Aurèlia Capmany i Virginie Despentes, veient com tracten aquests quatre aspectes. Veiem, finalment, com a partir d’una mateixa idea de Woolf s’articulen dues propostes diferents i fins i tot oposades de lluita feminista. Paraules clau: Virginia Woolf, Maria Aurèlia Capmany, Virginie Despentes, Àngel de la Llar, feminisme, escriptura, educació, alliberament sexual, espai privat, espai públic, dones, transmissió.