Silencis que parlen: el revestiment dramàtic en el Fileb de Plató - Torres, Bernat (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
El present escrit se centra en l’anàlisi del revestiment dramàtic del Fileb de Plató. Concretament, examina la rellevància dels silencis en aquest diàleg. Després d’una breu introducció al concepte de revestiment dramàtic o fenomenologia dramàtica per tal d’accedir al diàleg platònic, el text exposa dues formes amb què es presenten els silencis en el Fileb. La primera és a través del silenci quasi permanent del personatge Fileb, el jove defensor de l’hedonisme. El seu silenci prova tenir una forta significació per entendre la seva radical visió sobre la felicitat i és, a més, una forma de confrontació contra el logos socràtic o dialèctic. La segona és el mutisme de Protarc, el qual, enfront l’examen socràtic, queda afectat en el seu dir en un moment molt determinat del text. El jove seguidor de Fileb, amant dels discursos, pateix un mutisme amb una forta significació. El silenci momentani de Protarc i el permanent de Fileb conformen elements dramàtics que completen i permeten un accés al tot del diàleg. Paraules clau: Plató, Fileb, fenomenologia dramàtica, silenci, plaer, dolor, racionalitat.