Sòcrates i el coratge de la solitud - Gili, Edgar (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
En un primer moment, aquest article pretén donar compte de les cinc formes que adopta un gest singular i complex de Sòcrates com és el rebuig dels altres i el replegament de si. Aquestes cinc formes han sigut anomenades «Principi del Logos», «Principi de Parrhesia», «Principi d’Humiliació», «Principi del Bios» i «Principi d’Epiméleia Heautou». A partir d’aquí, en un segon moment, l’article busca mostrar que aquest gest complex és en el fons un gest simple que és el coratge de la solitud. Finalment, en un tercer moment, s’exposa, per mitjà dels exemples de Kant, Nietzsche i Deleuze que aquest gest està lluny de ser una peculiaritat exclusiva de Sòcrates i que, per contra, s’ha donat amb certa freqüència en el curs de la història de la filosofia. Finalment, s’indica que hi ha alguna cosa en el filòsof que recorda el guerrer. Paraules clau: Sòcrates, coratge, solitud, filosofia, història.