Del panòptic al rizoma, del mur a la seua perforació: mecanismes de territorialització, disciplina i control a Cisjordània - Teodoro Alandete, Francesc X. (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
A partir de la genealogia del poder desenvolupada pel pensament francès del segle xx (Foucault i Deleuze), aquest assaig pretén analitzar alguns del mecanismes de disciplina i territorialització de l’Estat d’Israel sobre els territoris palestins. Així les coses, s’exposa el paper que el mur fa en l’ocupació israeliana. Tot seguit, tenint present la xarxa d’assentaments i punts de control militar desplegats a Cisjordània s’argumenta com l’Estat d’Israel supervisa la quotidianitat de la població palestina. Finalment, l’escrit acaba interrogant-se al voltant de la possible pervivència de determinats elements tanatopolítics en els actuals dispositius de vigilància israelians. Paraules clau: Palestina, Israel, Foucault, Deleuze, biopolítica, territorialització, ocupació, vigilància, assentaments.