«Viure és un verb, no un nom»: Charlotte Perkins Gilman sobre literatura, feminisme i emancipació - Miras Boronat, Núria Sara (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
L’obra filosòfica i política de Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) ha estat desconeguda durant moltes dècades, però ara torna a suscitar interès. Com altres dones de la seva època, l’omissió de les seves contribucions s’ha d’atribuir als biaixos de gènere de la història de la filosofia. Es presenten tres d’aquestes contribucions en una lectura cronològica de la seva obra: la crítica a la misogínia de la teoria psicoanalítica, l’economia política i la divisió sexual del treball i la literatura utòpica socialista. Amb aquesta lectura es pretén testimoniar l’originalitat del pensament de Gilman en el seu temps i el nostre. Paraules clau: Gilman, psicoanàlisi, gènere, feminisme, economia, socialisme, utopia.