Agustí Bartra i Albert Camus: Sic et Non - Abrams, Sam (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2018)
En el marc conceptual de la tradicional relació fructífera entre literatura i filosofia al llarg dels segles, una anàlisi intertextual entre el poema «Sísif», del poeta català modern Agustí Bartra (1908-1982), publicat al seu darrer poemari El gall canta per tots dos (1982), i l’assaig Le mythe de Sisyphe. Essai sur l’absurde (1942), d’Albert Camus. A partir del poema de Bartra, basat en el pensament de Camus, es fa un resseguiment històric de la relació intel·lectual i literària entre l’obra de Bartra i Camus al llarg d’una mica més de quatre dècades, una relació extraordinàriament enriquidora i no exempta de punts de conflicte i desacord. Paraules clau: Agustí Bartra, Albert Camus, poesia moderna, filosofia moderna, debat d’idees, represa textual, mite.