És la veritat una mentida? Perspectives sobre les paradoxes semàntiques - Zardini, Elia (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2015)
Aquest treball ofereix una breu introducció, amb opinions de l’autor, a les paradoxes semàntiques i a algunes de les principals teories rivals que les estudien. El treball comença amb una clarificació de la noció de paradoxa semàntica i amb un esbós de la història de les paradoxes semàntiques. Després d’introduir el fenomen de l’autoreferència i els principis de la noció de veritat que les paradoxes semàntiques usen, el treball presenta en detall la més famosa de les paradoxes semàntiques, la paradoxa del Mentider. Un cop exposada la paradoxa del Mentider, el treball en classifica les solucions d’acord amb si revisen la nostra concepció tradicional de la noció de veritat o si revisen la nostra concepció tradicional de la lògica. Respecte les solucions del primer tipus, el treball discuteix, en particular, teories que substitueixen la propietat de la veritat per una jerarquia de propietats cadascuna de les quals s’assemblen parcialment a la noció de veritat, i teories que atribueixen la veritat a exemplars d’enunciats, en comptes de fer-ho a tipus d’enunciats. Respecte les solucions del segon tipus, el treball discuteix, en particular, teories que rebutgen la llei del terç exclòs, teories que rebutgen la llei de no contradicció i teories que rebutgen allò que en el treball s’anomena el principi de persistència. Paraules clau: lògiques no clàssiques, paradoxa del Mentider, paradoxes semàntiques, veritat.