Perspectives sobre el contracte sexual-social: John Locke i Carole Pateman - Jorbaba Grau, Marta (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2015)
La teoria del contracte social o contractualisme és una teoria política que explica l’origen i el propòsit de l’estat i del drets civils que hi van lligats. La idea bàsica del contractualisme clàssic és que l’estat es forma a través d’un acord –real o fictici– entre els membres d’un determinat grup que es troben en l’estat de naturalesa, mitjançant el qual s’estableixen una sèrie de drets i deures entre l’estat i la societat civil o els ciutadans. En aquest article presentarem la teoria contractualista de John Locke i la crítica feminista que la teòrica política Carole Pateman fa als fonaments d’aquesta teoria. Pateman identifica tres contradiccions en la teoria de Locke que mostren l’absència d’una explicació per a la situació de les dones en la teoria i proposa explicar aquesta situació mitjançant la teoria del contracte sexual. Veurem les implicacions d’aquesta crítica per a la teoria de Locke i per a la nostra actualitat política i social, i examinaren possibles objeccions que se li poden fer. Paraules clau: contracte social, contracte sexual, estat, societat civil, Locke, Pateman.