L’intel·lectualisme moral en Epicur de Samos - Moreno Castillo, Antonio (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2015)
L’objecte d’aquest article és demostrar que l’ètica d’Epicur és una interpretació psicològica de l’ètica platònica. La identificació de la virtut amb el coneixement de la virtut té tres implicacions. La primera, que la virtut és ensenyable; la segona, que és única, i la tercera, que la virtut és sempre positiva pel subjecte moral, de manera que la virtut és inevitable per aquell que la coneix, ja que ningú no actua conscientment en contra dels seus interessos. Trobem aquestes tres implicacions en el sistema moral d’Epicur. L’única dificultat és que diu que el savi mai no cometrà injustícia perquè mai no podria estar segur de no ser descobert i sancionat. Però quan Epicur es pregunta a ell mateix què faria en cas de poder estar segur de no ser sancionat, no diu que cometrà injustícia. Paraules clau: Epicur, ètica, Plató, intel·lectualisme moral