Murs i riqueses en el Fileb de Plató, l’estat de la qüestió de les lectures contemporànies - Torres, Bernat (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2012)
L’escrit exposa les principals lectures o interpretacions modernes que s’han fet del Fileb de Plató tot situant-les en relació amb dos eixos i tres nuclis temàtics. Els eixos són, per una part, les lectures doctrinals, les quals acostumen a accentuar excessivament la distància entre la filosofia i l’acció dramàtica del diàleg i, per l’altra, les lectures que pretenen superar aquesta distància i que sovint es decanten per una lectura més escèptica del diàleg. D’altra banda, els nuclis temàtics (que de fet són el resultat de certes lectures doctrinals i també de la manera com es constitueix la tradició filosòfica) són la qüestió ètica o relativa al bé; la qüestió ontològica o relativa als principis; i, finalment, la qüestió metodològica. Paraules clau: Plató, Fileb, hermenèutica, lectures doctrinal, lectures escèptiques.