Jonàs d’Orleans: De Institutione Regia, inici de la filosofia política medieval? Mirall de prínceps? - Lladó Gran, Maria (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2025)
Al segle ix Jonàs d’Orleans amb el seu llibre De Institutione Regia pretenia amonestar Pipí d’Aquitània per la seva actuació contra el seu pare, l’emperador, i mostrar-li quin havia de ser el comportament d’un bon príncep o rei per conservar el seu territori i el poder que hi exercia i fer-ho a més com un bon rei i no com un tirà. D’aquesta intenció del bisbe d’Orleans en podríem dir una «raó d’estat» que ens porta a considerar la seva obra com un mirall de prínceps i alhora com un dels camins que possiblement seguirà la filosofia política medieval.