Secessió, autodeterminació i lluites pel reconeixement a la Catalunya del segle xxi - Escobar Vicent, Alejandro (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
L’autodeterminació en el si de la Unió Europea constitueix un element clau i essencial per a la comprensió de la seva realitat present i qualsevol fórmula futura per al seu desenvolupament. En aquest breu treball volem abordar el fenomen de l’autodeterminació des de les premisses dimanades de la doctrina de l’Anerkennung hegeliana i la teoria de les lluites pel reconeixement d’Axel Honneth. El punt de vista de la realitat dels fets obtingut per aquest camí ens permetrà comprendre holísticament un fenomen que assenta els seus principis lògics en consideracions morals, però que haurà de ser resolt –si admetem que la democràcia és la substància d’aquestes solucions– gràcies a processos d’ordre jurídic, polític i institucional. Les estratègies proposades per Allen Buchanan, Paul Williams i Christopher Borgen seran analitzades des de la perspectiva del reconeixement i aplicades a la realitat catalana i les seves relacions amb Espanya i la UE. Paraules clau: secessió, autodeterminació, Anerkennung, reconeixement, moral, Unió Europea, Catalunya.