Transhumanisme i alteritat - Fernàndez Borsot, Gabriel (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
El moviment transhumanista ha anat guanyant rellevància mediàtica durant els darrers anys, i també ha rebut crítiques variades des d’una perspectiva filosòfica. La present comunicació afegeix una nova crítica: la ideologia transhumanista negligeix l’alteritat. El fonament d’aquesta acusació rau en el fet que la ideologia transhumanista es basa en la «raó tecnocientífica», una forma d’activitat racional que s’aproxima al món com si estigués fet únicament d’objectes, susceptibles de ser manipulats. La raó tecnocientífica ignora l’alteritat i per això l’ideal de «millora» transhumanista consisteix en un enaltiment del poder del «jo». Aquest enaltiment culmina amb la promesa de la immortalitat digital. La comunicació conclou argumentant que fins i tot el concepte de «millora moral» que empren alguns transhumanistes està contaminat igualment per la negligència de l’alteritat. Paraules clau: alteritat, transhumanisme, raó tecnocientífica.