Razón y fe en la Exposición del De Trinitate de Boecio de Tomás de Aquino - Tauste Alcocer, Francisco (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2020)
Aquesta Exposició del De Trinitate de Boeci s’escriu en els anys 1257-1258 i queda inacabada. Cal situar-la al primer magisteri de l’Aquinat. Consta de tres parts: un proemi i dos capítols. El que intenta Tomàs en aquesta obra és aclarir una sèrie de problemes més que comentar directament l’obra de Boeci. I entre ells, destaca l’aclariment epistemològic de la teologia. En aquest punt hauríem de parlar del coneixement de l’essència divina des de les relacions de la fe i la raó. Déu no és el primer que coneixem en aquesta vida. En reconèixer la raó humana els seus propis límits en relació amb el coneixement de la divinitat, es planteja la possibilitat d’un coneixement sobrenatural de caràcter gratuït al qual només es pot arribar a través de la fe, la qual cosa proporciona un coneixement ferm del que no és accessible per la raó humana. Paraules clau: raó, fe, naturalesa, gràcia.