«Fluidez» y «represión» en el prólogo a la Fenomenología del espíritu - Parcero Oubiña, Oscar (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2018)
El propòsit d’aquest treball consisteix a posar l’atenció sobre dos termes menors que Hegel utilitza al pròleg de la Fenomenologia de l’Esperit («fluïdesa» [Flüssigkeit] i «repressió » [Hemmen / Hemmung]) per tal d’oferir una lectura del text que posi de manifest la importància del moviment com un assumpte central i, a la vegada, l’essència pròpia del mateix text. Argumentarem que Hegel entén i fa ús de la «Repressió» no com a absència de moviment, sinó com a presència, encara que negativa, mentre que «Fluïdesa» correspon a la seva manifestació positiva. Emfasitzarem la importància de la «Repressió» per a la presència total del moviment mostrant la connexió entre «l’element negatiu» i «el principi motor» de la qual es parla en el text. Finalment, aquesta lectura ens portarà a la problematització dels pròlegs en Hegel i el seu propi text prologal, el qual suggerirem de llegir com una literària «repressió» que, en virtut del negatiu, força el lector al necessari moviment que el mateix text demana. Paraules clau: fluïdesa, repressió, Hegel, Fenomenologia de l’Esperit, moviment, negatiu.