Filosofia en l’amistat: Els estudis platònics de Jacob Klein a la correspondència amb Leo Strauss - Arquer Cortés, Maria (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2016)
Jacob Klein, filòsof jueu d’origen letó i formació alemanya, fou professor a St. John’s College (Annapolis, Maryland) d’ençà del seu exili als Estats Units en temps de l’ascensió del nazisme a Alemanya. És conegut entre el públic acadèmic sobretot per la seva primera obra sobre el pensament matemàtic grec i l’origen de l’àlgebra. L’uní amb Leo Strauss una cordial amistat ja des de la seva coneixença a Marburg als anys 20, que ens ha deixat una correspondència que abasta des del 1929 al 1969 i tracta temes diversos. Posar en valor aquesta correspondència com a font per a l’estudi de la biografia de Klein permet relligar informacions disperses en altres fonts. Més enllà d’això, és un testimoni de primera mà que ens allera de presenciar la discussió i la primera formulació d’algunes idees, per exemple entorn dels estudis platònics de Klein. Paraules clau: Jacob Klein, Leo Strauss, matemàtica grega, Plató.