Jean-Paul Sartre, 1980 - Roviró Alemany, Ignasi (Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, 2006)
El problema filosòfic dels últims mesos de la vida de Jean-Paul Sartre encara és d’interès pels especialistes en l’obra del pensador de París. Alguns crítics, prenent com a punt de partida el seu article L’Espoir maintenant, publicat pocs dies abans de la seva mort, han parlat d’un últim període en el pensament de Sartre que suposaria un trencament amb la filosofia que havia postulat al llarg de molts anys. Tanmateix, també és possible de llegir aquest article amb coherència amb les tesis que han caracteritzat la filosofia sartreana. El present article mostra aquestes dues lectures i defensa que, en absència d’una obra compacta i acabada, no són suficients les meres conjectures per parlar d’un canvi radical en el pensament de Jean-Paul Sartre.