Comunicació. Revista de recerca i d'anàlisi, Vol. 38, Núm. 1

Josep Maria Planes, un referent per aprendre periodisme

Jordi Serrat

Resum


Al segle xxi, el periodisme viu una desorientació general amb discursos catastrofistes sobre la fi de la premsa que desanimen estudiants i professors d’aquesta carrera universitària. Per fer front al desànim, la innovació docent aplicada al periodisme es fixa avui en els reptes de futur de la revolució digital. Aquest article defensa, però, que la innovació també es pot aconseguir gràcies al coneixement de la tradició. S’explica l’experiència de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya per buscar la motivació de l’alumnat amb l’estudi d’una figura històrica, propera i excepcional: el periodista manresà Josep Maria Planes (1907-1936), assassinat per denunciar el pistolerisme urbà anarquista d’abans de la Guerra Civil espanyola. S’analitza si el mestratge de Planes continua vigent i com el seu testimoni vital s’integra en la formació universitària actual. Com que Planes va perdre la vida als vint-i-nou anys, la seva biografia pot despertar inquietud intel·lectual entre els joves.

PARAULES CLAU: periodisme d’investigació, innovació docent, Any Planes, història del periodisme, Catalunya, periodisme social.

Text complet: PDF

fecyt

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Indexació

Comunicació. Revista de Recerca i d’Anàlisi està inclosa en les bases de dades següents: Journal Citation Report (Clariviate - Web of Science, dins de l'índex JCI), Latindex (acomplerts 33 criteris de 33), MIAR, DICE, RESH, ISOC-CSIC, RACO, Dialnet, CCUC, DOAJ i REDIB. La revista disposa del segell de qualitat de la FECYT. La revista ocupa la posició 321 del rànquing H Index Communication Journals According to Google Scholar Metrics (2008-2012), elaborat pel grup d'investigació Evaluación de la Ciencia y de la Comunicación Científica (EC3 Metrics) de la Universidad de Granada, que inclou les revistes de comunicació d'arreu del món. Aquesta presència se suma a la que ja tenia com a Treballs de Comunicació a Carhus Plus 2010 i IN-RECS

Aquestes noves incorporacions milloren la qualitat i visibilitat de la revista entre la comunitat científica en l'àmbit de la comunicació d'aquesta revista editada per la Societat Catalana de Comunicació. 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari [+ informació].

ISSN: 2014-0444 (edició eelctrònica); 2014-0304 (edició impresa)

Comunicació. revista de recerca i d’anàlisi
Societat Catalana de Comunicació
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona
Tel.: 933 248 580
Fax: 932 701 180
Adreça d’Internet: http://scc.iec.cat
Adreça electrònica: revistacomunicacio@correu.iec.cat