La joventut només s’ho vol passar bé? La construcció de la desitjabilitat per part d’adolescents a les xarxes socials a Espanya
Resum
Aquest treball presenta un estudi qualitatiu sobre estratègies d’autorepresentació dels adolescents en les xarxes socials (SNS) a Espanya, i se centra especialment en els biaixos de gènere implícits en la construcció identitària. L’estudi analitza les estratègies d’atracció que utilitzen els adolescents i com negocien significats de desitjabilitat. A l’estudi, trenta-dos adolescents espanyols van participar en grups de discussió i entrevistes domiciliàries individuals. Els resultats mostren com els participants utilitzen la sexualització i el joc i l’humor a Facebook i Tuenti com a estratègies entrellaçades per negociar les seves identitats i gestionar la desitjabilitat. Els participants es mostren i s’exposen constantment als companys, encara que així puguin posar en risc la seva privacitat i reputació sexual. Així mateix, mostrarem com els adolescents manegen un doble estàndard (sexual) per a jutjar les imatges dels altres.
PARAULES CLAU: xarxes socials, adolescents, sexualització, desitjabilitat, doble estàndard sexual, joc.
Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.
Indexació
Comunicació. Revista de Recerca i d’Anàlisi està inclosa en les bases de dades següents: Journal Citation Report (Clariviate - Web of Science, dins de l'índex JCI), Latindex (acomplerts 33 criteris de 33), MIAR, DICE, RESH, ISOC-CSIC, RACO, Dialnet, CCUC, DOAJ i REDIB. La revista disposa del segell de qualitat de la FECYT. La revista ocupa la posició 321 del rànquing H Index Communication Journals According to Google Scholar Metrics (2008-2012), elaborat pel grup d'investigació Evaluación de la Ciencia y de la Comunicación Científica (EC3 Metrics) de la Universidad de Granada, que inclou les revistes de comunicació d'arreu del món. Aquesta presència se suma a la que ja tenia com a Treballs de Comunicació a Carhus Plus 2010 i IN-RECS.
Aquestes noves incorporacions milloren la qualitat i visibilitat de la revista entre la comunitat científica en l'àmbit de la comunicació d'aquesta revista editada per la Societat Catalana de Comunicació.
Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari [+ informació].
ISSN: 2014-0444 (edició eelctrònica); 2014-0304 (edició impresa)
Comunicació. revista de recerca i d’anàlisiSocietat Catalana de Comunicació
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona
Tel.: 933 248 580
Fax: 932 701 180
Adreça d’Internet: http://scc.iec.cat
Adreça electrònica: revistacomunicacio@correu.iec.cat